top of page

PREPELITELE lui DAN

din 2017

- RESPECTĂ-ȚI VIAȚA -

SĂNĂTATE LA TINE ACASĂ

- Crescătoriile de casă (familiale) - 


O crescătorie de casă se va face din plăcere şi din spirit practic, iar numărul prepeliţelor crescute este de 10-15 capete. În afară de petrecerea în mod plăcut a timpului liber, mica crescătorie acoperă

necesarul de ouă al familiei respective, iar ouăle de prepeliţă sunt recomandate medical pentru afecţiunile cardiace, pentru potenţa sexuală etc.


Un om ar trebui să consume pe zi un ou de găină sau 4-5 ouă de prepeliţă, deci cca. 1500 de ouă de prepeliţă într-un an. Întrucât o prepeliţă produce anual cca. 250 de ouă, înseamnă că, pentru fiecare membru al familiei, trebuie să existe în permanenţă în producţie 6 prepeliţe. Dacă, de exemplu, familia este formată din patru persoane, atunci mărimea crescătoriei va fi de 24 de prepeliţe.


Întrucât pe un m² de cuşcă puteţi creşte 120 de prepeliţe adulte, înseamnă că vom aloca fiecărei prepeliţe 80 cm², iar pentru 24 de prepeliţe – 1920 cm², adică o cuşcă cu dimensiunile de 64 x 30 cm, sau două cuşti suprapuse de 32 x 30 cm. Pentru o astfel de cuşcă nu este necesară o cameră specială, ci doar o boxă existentă în casă, un coridor, o verandă, un balcon, un pod, cu condiţia de a menţine o temperatură relativ constantă, între 10 şi 20°C, fără curenţi şi zgomote.

De fapt, o astfel de cuşcă mobilă cântăreşte maximum 12 kg, inclusiv prepeliţele şi poate fi mutată cu uşurinţă dintr-un loc în altul, în funcţie de anotimp şi de spaţiile disponibile din casă, evitând, bineînţeles, locurile frecventate de pisici. O astfel de cuşcă confecţionată în gospodăria proprie sau procurată de la PREPELIȚELE lui DAN (click aici pentru comandă) poate fi utilizată timp de cca. 10 ani, cu schimbarea anuală a prepeliţelor. Este preferabil ca prepeliţele să fie cumpărate la vârsta de 30-35 de zile, adică cu 10-15 zile înainte de începerea ouatului.

Cuşca va fi prevăzută cu jgheab pentru furaje, amplasat în exterior. Prepeliţele consumă între 22 g şi 30 g de furaje pe zi, în funcţie de nivelul de ouat, valoarea nutritivă a furajelor şi modul de prepararea a acestora. La o medie zilnică de 25 g înseamnă un necesar zilnic de 600 g pe zi sau 18 kg pe lună, pentru crescătoria amintită de 24 de prepeliţe, suficiente pentru hrana familiei cu patru membri.


Volumul de muncă necesar este minim. Dimineaţa se va administra mâncarea (cca. 600 g) şi apa (cca. 1 litru) pentru ziua respectivă. Seara târziu se recoltează ouăle (prepeliţele ouă, de regulă, după-amiaza). La 2-3 zile se scot tăviţele cu dejecţii de sub fiecare cuşcă. În cazul în care aveţi nevoie de îngrăşământ, aceste excremente pot deveni un excelent îngrăşământ după ce au fost puse câteva zile la soare iar după uscare ambalate în pungi.

Este preferabil, dacă decideţi să vă faceţi o asemenea crescătorie să angrenaţi şi copiii în îngrijirea prepeliţelor, pentru dezvoltarea respectului faţă de muncă, a sentimentului de iubire şi ocrotire a animalelor.

bottom of page