PREPELITELE lui DAN
din 2017
- RESPECTĂ VIAȚA -
Ouăle de prepeliță, indicații și recomandări
pentru întreaga familie
- diete -
-
1. Consumul de ouă de prepeliță în sarcină. Sfaturi și recomandări
-
2. Consumul de ouă de prepeliță la copii. Vârsta și beneficii
-
3. Beneficiile ouălor de prepeliță pentru sănătatea familiei tale
Ouăle de prepeliță sunt considerate unele dintre cele mai sănătoase alimente, cu bogate proprietăți nutritive și terapeutice pentru sănătate. Sunt mai hrănitoare, mai puțin calorice și prezintă un risc mai scăzut de alergii decât cele de găina, dar integrarea lor în meniul familiei depinde de vârsta sau starea de sănătate a fiecarei persoane în parte. Descoperă beneficiile acestor alimente, dar și recomandări importante legate de modul în care poți integra ouale de prepeliță în meniul copiilor, gravidelor, dar și al altor membri ai familiei!
Consumul de ouă de prepeliță în sarcină. Sfaturi și recomandări
Ouăle de prepeliță pot fi consumate cu succes în timpul sarcinii. Acestea pot substitui ouăle obișnuite de găină, având numeroase beneficii în evoluția sarcinii. Specialiștii susțin că au proprietăți nutritive esențiale în perioada sarcinii, contribuind la dezvoltarea armonioasă a fătului și la îmbunătățirea stării de sănătate a gravidei, datorită conținutului bogat de nutrienți esențiali.
Deși sunt mai mici decât cele de găină, ouăle de prepeliță conțin cantități de la 5 până la 15 ori mai mari de vitamine și minerale esențiale precum: fosfor, fier, vitamina B1 si B2.
Porția zilnică recomandată pentru o persoană normală este de maximum 5 ouă de prepeliță pe zi. Specialiștii îndeamnă însă la evitarea abuzului, întrucât efectele secundare sunt aceleași ca în cazul consumului ouălor de găină.
Dacă ești însărcinată, cere sfatul medicului cu privire la cantitatea de ouă de prepeliță pe care ai voie să o consumi în meniul zilnic. Fiecare gravidă are propriile particularități medicale și nutritive, iar medicul este cea mai potrivită sursă de informare în acest sens. Cert este că atunci când ești gravidă trebuie să consumi ouăle foarte bine gătite și să eviți consumul crud al acestora.
Chiar dacă se fac tot soiul de cure cu ouă crude de prepeliță, în sarcină, acestea nu sunt recomandate, din cauza riscului crescut de infecție cu salmonella, care poate pune în pericol evoluția normală a fătului. Chiar dacă ouale de prepeliță prezintă un pericol mai mic de infecție cu salmonella decât cele de găină, este mai bine să fii precaută și să le consumi fierte sau în diverse preparate bine gătite.
Consumul de ouă de prepeliță la copii. Vârsta și beneficii
Oul de prepeliță este un aliment-minune pentru creșterea și dezvoltarea copilului de orice vârstă. Spre deosebire de ouăle de găină, cele de prepeliță prezintă un risc mai scăzut de alergii. Ele pot fi introduse fără probleme în meniul copilului încă de la vârsta de bebeluș.
La scurt timp de la diversificarea alimentației bebelușului, pe la 9 luni, poți introduce gălbenușurile de ouă în meniul acestuia, iar după 1 an, poți adăuga și albușul în preparatele pe care i le servești zilnic.
Porția recomandată de ouă de prepeliță pentru copii:
-
9 luni - 1 an: 1 gălbenuș pe zi;
-
1 - 3 ani: 1 ou de prepeliță pe zi (gălbenușul și albușul);
-
3 - 7 ani: 2-3 ouă de prepeliță pe zi;
-
peste 7 ani: 3-5 ouă pe zi.
Chiar dacă are un potențial alergen mai mic decât oul de găină, este bine să fii precaută și atentă în administrarea oului de prepelită la bebeluș. Dacă vrei să introduci oul întreg mai devreme în alimentația bebelușului, cere sfatul pediatrului și urmează regula de 4 zile, care te ajută să îți dai seama dacă organismul copilului reacționeaza negativ la substanțele din acesta.
Datorită substanțelor nutritive esențiale pe care le conțin, ouăle de prepeliță sunt considerate unele dintre cele mai puternice alimente cu efect imunostimulator. Medicii susțin că prichindeii care consumă frecvent ouă de prepeliță prezintă de 6 ori mai puține riscuri de a se îmbolnăvi.
Beneficiile ouălor de prepeliță pentru sănătatea familiei tale
Indiferent că sunt integrate în meniul gravidei, copilului, tăticului sau bunicului, beneficiile pe care ouale de prepeliță le au pentru organism și sănătate sunt aceleași pentru toți membrii familiei.
Ouăle de prepeliță sunt celebre pentru două proprietăți importante pe care le au pentru sănătate - nu conțin colesterol rău și prezintă cel mai scăzut risc de alergii alimentare dintre toate tipurile de ouă.
Ouăle de prepeliță conțin doar colesterol HDL, care este considerat benefic pentru sănătate, spre deosebire de cele de găină sau de la alte păsări. Îmbunătățesc sănătatea ficatului și impiedică apariția complicațiilor apărute în urma creșterii colesterolului rău din sânge.
Alte beneficii notabile cu care vin la pachet ouăle de prepeliță atunci când sunt consumate cu regularitate în meniul oricărui membru al familiei sunt:
-
întărirea sistemului imunitar și prevenirea infecțiilor;
-
prevenirea și tratarea anemiei, datorită conținutului bogat de fier;
-
prevenirea și tratarea cancerului;
-
stimularea potenței sexuale a bărbaților, dar și a libidoului și fertilității acestora;
-
tratează rapid urticariile și conjunctivitele;
-
stimuleaza creșterea armonioasă a copiilor, datorită multitudinii de vitamine și minerale pe care le conțin;
-
vindecarea mai rapidă a afecțiunilor inimii;
-
îmbunătățirea memoriei, atenției și a abilităților intelectuale;
-
detoxificarea organismului;
-
scăderea în greutate (sunt recomandate în dietele de slăbire, deoarece stimulează rata metabolismului, obligându-l să ardă mai multe grăsimi);
-
îmbunătățirea funcțiilor sistemului circulator;
-
eliminarea pietrelor de la rinichi, din ficat sau vezica biliară;
-
combaterea calviției (chelirii);
-
vindecarea bolilor renale;
-
prevenirea afecțiunilor digestive (gastrita, ulcer gastric sau duodenal).
Ouăle de prepeliță sunt folosite cu succes și în industria cosmetică, datorită efectelor benefice asupra frumuseții părului și pielii. Utilizarea externă a ouălor de prepeliță, prin adăugarea lor în măști de înfrumusețare pentru față și păr, are un efect revitalizant și hrănitor, contribuind la îmbunătățirea stării de sănătate, dar și a aspectului acestora.
Ouăle de prepeliță se pot consuma în alimentația obișnuită, de zi cu zi a familiei tale sau pot fi integrate în cure terapeutice, în diverse scopuri. În cadrul curelor, ouăle se consumă crude, de mai multe ori pe zi, pe o perioadă determinată, în funcție de scopul pentru care se ține regimul.
Orice membru al familiei poate ține cura cu ouă crude de prepeliță (mai puțin gravidele), însă numai după primirea avizului de la medicul de familie. Este importantă verificarea stării de sănătate inainte de începerea acestor cure terapeutice cu ouă.
sursa: copilul.ro