top of page

PREPELITELE lui DAN

din 2017

- RESPECTĂ VIAȚA -

istockphoto-938954964-612x612.jpg

Ouă de prepeliță: informații nutriționale pentru mame responsabile

- articol - 

 

Ouăle de prepeliță sunt utilizate din ce în ce mai des atât în alimentația copiilor, cât și a adulților. Ce conțin exact, care sunt beneficiile concrete pe care ni le oferă, dar și cum putem consuma ouăle de prepeliță vom afla în continuare.

Oul de prepeliță este recunoscut drept un aliment cu proprietăți curative. Încă din vechime, practicienii chinezi de medicină le foloseau în tratamentul rinitei, astmului, febrei de fân, tusei convulsive, dar și pentru afecțiuni ale pielii cum sunt eczema și psoriazisul.

Ce conțin ouăle de prepeliță?

Aceste ouă sunt pline de vitamine și minerale astfel că, în ciuda dimensiunii lor reduse, valoarea lor nutrițională este de trei ori mai mare decât cea a ouălor de găină. Ele conțin 13% proteine în comparație cu 11% în cazul celor de găină, proteinele fiind extrem de importante în consolidarea sistemului muscular și ca sursă de energie pe termen lung. De asemenea conțin 140% vitamina B1 în comparație cu 50% în cazul ouălor de găină (raportat la cantitatea zilnică recomandată), această vitamină este cunoscută sub denumirea de tiamină, lipsa ei conducând la afecțiuni extrem de severe. În plus, oferă de 5 ori mai mult potasiu și, tot prin comparație cu ouăle de găină, nu s-au dovedit a provoca alergii sau diateză (predispoziția unei persoane de a contracta anumite boli). De fapt, ele chiar contribuie la ameliorarea simptomelor cauzate de alergii datorită proteinei ovomucoid pe care o conțin.
 

Spre deosebire de oul de găină, cel de prepeliță conține de cinci ori mai mult fosfor (o componență esențială a vieții, parte și din AND și ARN care formează toate membranele celulare), de 7 ori mai mult fier (femeile și copiii sunt cei mai predispuși la lipsa de fier al carui mecanism este situat chiar în tractul gastro-intestinal), de 15 ori mai multă vitamina B2 (cunoscută drept riboflavină, lipsa ei conduce la crăpături la colțul gurii, fotofobie și dermatita).

 

În plus, oul de prepeliță conține întregul complex de vitamine A (vitamina A joacă un rol important în vedere, transmiterea genelor, dezvoltarea embrionului și reproducere, metabolismul oaselor, sănătatea pielii și a celulelor și în activitatea antioxidantă), vitamina D3 (lipsa vitaminei D3 conduce la multe afecțiuni inclusiv osteoporoză, scleroză multiplă și mai multe tulburări imunitare și chiar mentale), vitamina E, precum și calciu (extrem de important pentru menținerea și fortificarea sistemului osos), zinc, sulf, seleniu (seleniul activeaza enzimele de care tiroida are nevoie pentru a funcționa) și potasiu (o deficiență ușoară este dificil de observat, dar în cazuri grave poate să se prezinte ca slabiciune musculară, crampe musculare și/sau constipație).

Beneficiile ouălor de prepeliță

Consumul de ouă de prepeliță s-a dovedit eficient în combaterea problemelor digestive cum este ulcerul stomacal și anemia prin creșterea nivelului de hemoglobina din organism, eliminând în același timp toxinele și metalele grele (de aceea sunt recomandate de medici persoanelor care au fost expuse la radiații pentru un timp îndelungat sau celor care locuiesc în zone ecologice defavorizate). De asemenea, contribuie la fortifierea sistemului imunitar (studiile efectuate asupra copiilor au dovedit că aceștia au prezentat mai puține afecțiuni de origine infecțioasă), la sănătatea memoriei, la sporirea activității cerebrale și la stabilizarea sistemului nervos.

Dacă suferiți de pietre la rinichi, ficat sau vezică biliară, ouăle de prepeliță pot ajuta în prevenirea sau îndepărtarea lor. La bărbaț
i, datorită fosforului pe care îl conțin, ajută funcția prostatei, iar în cazul femeilor s-a observat o îmbunătățire a aspectului tenului și întărirea părului, de aceea multe produse cosmetice conțin ouă de prepeliță.

Există și studii care au demonstrat efecte benefice ale consumului de ouă în scăderea în greutate și în menținerea greutății, aceleași studii dovedind ca în comparație cu alte alimente bogate în proteine, acestea conțin cea mai bogată varietate de aminoacizi indispensabili pentru creșterea și dezvoltarea copiilor, adolescenților și tinerilor. Î
n plus, nivelele ridicate de antioxidanti ajută la prevenirea degenerării maculare care reprezintă principala cauză a orbirii în tările dezvoltate.

Un ou de prepeliță are în total 14 calorii, oferind 3% din valoarea zilnică de calorii (presupunând ca meniul zilnic include 2000 de calorii). Grăsimea reprezintă 9 calorii și proteinele restul de 5 calorii. Multe persoane se întreabă dacă nu vor prezenta o creștere a nivelului de colesterol. Se pare ca ouăle de prepeliță conțin colesterol de tip HDL (de tip bun) care îl contrabalansează pe cel LDL (colesterol de tip rău). Totuși medicii recomandă că în cazul în care aveți probeleme cu colesterolul crescut sau cu inima, să consumați ouă cu moderație.

 

Cum pot fi consumate ouăle de prepeliță

Deși în multe state ouăle de prepeliță sunt privite drept delicatesă, în altele reprezintă un aliment comun, folosit chiar în stare crudă ca garnitură. Pentru a beneficia la maxim de proprietățile lor, este de preferat să le consumam crude, specialiștii asigurându-ne că nu trebuie să ne preocupe Salmonella (deoarece prepelițele și oule lor au un conținut ridicat de lizozomi care elimină bacteriile). Este indicat să le spălăm totuși cu apă fierbinte pentru a elimina eventualele bacterii de pe coajă și, mai ales, să le păstrăm în condiții de temperatură adecvată (de preferat la frigider).

Pentru a ameliora gustul, pot fi amestecate cu suc de roșii sau de portocale. O cură de 60 de ouă se recomandă pentru întarirea sistemului imunitar și poate fi urmată și de copii. Pot fi mâncate coapte, fierte, crude, prajite, marinate. De asemenea, din ouă de prepeliță se pot găti omlete, maioneză, salate sau se pot folosi pentru decorarea diferitelor feluri de mâncare.

polza-i-vred-perepelinih-yaic-dlya-detej

Nu trebuie neglijată nici coaja ouălor de prepeliță care reprezintă o sursă de calciu, asimilată rapid în organism, și un complex de alte 26 de elemente, printre care: cupru, fluor, fier, mangan, molibden, fosfor, sulf, zinc, siliciu.

Cum pot fi consumate ouăle de prepeliță

În cazul copiilor, ouăle de prepeliță trebuie administrate cu precauție deoarece, ca și ouăle de găină, au potențial alergen și, de preferat, după vârsta de 1 an (din cauza albușului pe care il conțin și pe care medicii îl consideră oportun abia după această vârstă). Astfel, după prima administrare (un singur ou) se așteaptă 3-4 zile pentru a observa eventualele reacții alergice sau 7 zile dacă diversificarea se realizeaza la o vârstă mai mică de 6 luni. În cazul în care vrem să ne asigurăm de prospețimea lor înainte de a le oferi celor mici, le putem scufunda într-un castron cu apă rece (dacă sunt alterate, se vor ridica la suprafață).

Momentul zilei ideal pentru consum este dimineața, la prima oră (înainte de micul dejun). Cea mai sănătoasă metodă de consum a ouălor de prepeliță este, evident, în stare crudă. Însă cei care nu preferă aceasta metoda (inclusiv copiii) le pot servi cu miere de albine sau pulpă de fructe. Pot fi însă preparate termic, fierberea fiind cel mai simplu procedeu. Este important de reținut că micul dejun trebuie să survină la aproximativ 2 ore după consumul lor (o jumatate de oră în cazul bolilor digestive sau ale anemiilor). În timpul tratamentului, consumul de alcool se pare că reduce efectele terapeutice cu cel puțin 50%. Tratamentul se poate relua dupa trei săptămâni de pauză - la adulți, iar la copii - după două, trei luni.

Cura de 120 de ouă în 32 de zile, pentru copii/adolescenți între 11 și 15 ani:
În primele patru zile - câte trei ouă pe zi;
Între a 5-a si a 30-a zi - câte patru ouă pe zi;
În a 31-a zi - trei ouă, iar în a 32-a zi - un ou.

Cura de 120 de ouă în 26 de zile, pentru adulți și adolescenți între 16 și 18 ani:
Se respectă schema de mai jos, doar ca în a 25-a și a 26-a zi se iau trei,
respectiv două ouă pe zi.

Cura de 240 de ouă în 50 de zile, numai pentru adulți:
În primele două zile - câte trei ouă pe zi;
În a treia zi - patru ouă pe zi;
Începând cu ziua a patra, până în a 48-a zi inclusiv - câte cinci ouă pe zi;
În a 49-a zi - trei ouă pe zi;
În a 50-a zi - două ouă pe zi.

De asemenea există și alte scheme (grafice) de tratament, în funcție de vârstă și, evident, de recomandările medicului curant.

Cura de 60 de ouă în 30 de zile, pentru copii între un an și trei ani:
-Se pot administra câte două ouă zilnic.

Cura de 60 de ouă în 20 de zile, pentru copii între 4 și 7 ani:
-Se adminstrează câte trei ouă zilnic.

Cura de 90 de ouă în 30 de zile, pentru copii între 8 și 10 ani:
-Se pot administra câte trei ouă zilnic.

Atât copiii cât și adulții pot obține numai beneficii din consumul acestei minuni a naturii, oul de prepeliță. Nu ne pot vindeca de cancer sau de alte afecțiuni incurabile, dar consumate constant, cu moderație, pot ameliora starea de sănătate și pot preveni sau chiar trata numeroase alte afecțiuni.

sursa: www.qbebe.ro

bottom of page